Artikel geschreven door ikdamp.be


Smaken: een nieuwe wereld van E-Liquids

Als beginnende damper is het altijd moeilijk om de juiste liquid te gaan kiezen. Er zijn zoveel merken met zoveel verschillende smaken en dan heb je nog de verschillende PG/VG waardes die voor verwarring zorgen. De ervaring met een bepaalde liquid hangt ook enorm af van de verdamper die je gebruikt. Vreemd genoeg kan de smaak van een bepaalde liquid enorm verschillen afhankelijk van het toestel dat je gebruikt. (Dit komt door de verschillende types tankjes, verschillende weerstanden/voltages en atomizers).

Bij het kiezen van een vloeistof geldt nog steeds de regel: trial and error. Het is altijd een beetje zoeken en experimenteren in de zoektocht naar de beste liquids voor jouw smaak.

Als startende vaper kan je, naar mijn mening, het beste starten met een tabaksmaak aangezien dit de overgang van gewone sigaretten naar vapen een stuk makkelijker maakt. Voor de keuze in vloeistofsamenstelling met betrekking tot PG/VG waardes, is het geen slechte keuze om te starten met een 50/50 vloeistof. Wil je meer 'gier' in de keel, de zogenaamde throathit, dan kan je opteren voor vloeistoffen met een hogere PG waarde zoals 60/40 of 70/30. De VG waarde zorgt vooral voor de rookontwikkeling en vaak ook een iets zoeter effect.

Zodra je gewend bent aan het dampen kan je ook gaan experimenteren met nieuwe smaken. Zoals je kan zien zijn er heel wat verschillende smaken e-liquids. Er zijn zelfs bijna oneindig veel smaken en combinaties te vinden maar fruitsmaken zijn enorm populair. Ook kan je zelfs smaken vinden zoals champagne, rum, groene thee of zelfs cheesecake taart! Vergeet niet dat je de smaak kers van merk A niet lekker kan vinden maar kers van merk B dan weer wel. Dit zijn ook zaken die verschillen van fabrikant tot fabrikant. De smaken zijn cruciaal om te stoppen met roken: het neem je "verlangen" naar die tabaksmaak weg, en maakt dat je dampen niet meer met die echte sigaret gaat associeren. Cruciaal!

Mijn persoonlijke tip: ik vind smaken zoals mango, appel en verse munt heerlijk om te dampen!