Artikel geschreven door ikdamp.be


Waarom is de tabakslobby zo agressief tegen de e-sigaret?

Het elektrische roken is in. De steeds toenemende populariteit is zelfs zodanig sterk dat de tabaksindustrie zich bedreigd voelt. Want wat blijkt? Een deel van de rokende bevolking zou hun dagelijkse pakje sigaretten in mum van tijd inruilen voor de duurzame e-sigaret. Ik geef hen groot gelijk, ze zullen er snel profijt van trekken: de elektronische sigaret stinkt niet, helpt je om verlost te raken van je rookverslaving en er is amper sprake van passief roken! Jep, je omgeving ondervindt er praktisch geen last van.

De defensieve tabakslobby: meer dan logisch

Het feit dat de tabakslobby zich in het nauw gedreven voelt, is meer dan logisch. Zo zouden enkele kenners (waaronder ongetwijfeld ook enkele tabaksproducenten) al aan de alarmbel hebben getrokken – naar verluidt ‘omdat ook steeds meer jongeren geneigd zijn om de elektronische sigaret uit te proberen’. “Zo wordt een vroegtijdige nicotineverslaving opgewekt”, luidt het argument. Een stelling die ik al meteen kan weerleggen. Er zijn genoeg jongeren die vanwege stoerdoenerij een gewone sigaret uitproberen en zo verslaafd raken. Bij elektronische sigaretten kies je die hoeveelheid nicotine helemaal zelf. En dat is absoluut niet het geval bij de pakjes sigaretten die je in de krantenwinkel kan kopen! Trouwens, zelfs al kies je een e-sigaret met een relatief hoge dosis nicotine; deze verslavende stof zal via de e-sigaret nog steeds minder schade aanrichten aan je lichaam dan pakweg je favoriete Marlboro sigaretjes!

Zoeken naar onderzoeken

Alsof al dat gevit nog niet irritant genoeg is, worden aan een moeilijk te evenaren tempo onderzoeken op touw gezet. Alsof de maatschappij een reden wil zoeken om het gebruik van e-sigaretten aan banden te leggen. Een van de onderzoeksresultaten zou verklaren dat ook elektronische sigaretten aan de basis kunnen liggen van het eeuwig gevreesde longkanker. Dit ‘resultaat’ werd meteen tegen beargumenteerd door experts. Zij spreken van een storm in een glas water. De tabakslobby laat bijna uitschijnen alsof de e-sigaret wordt gepromoot als zijnde “gezond” en “iets wat ook elke niet-roker ook moet geprobeerd hebben”. Het enige wat getoond en bewezen werd, is dat deze alternatieve manier van roken gewoon beter is voor de gezondheid in vergelijking met de alledaagse sigaretten.

Mijn mening

Ik ben van mening dat deze ophef niets meer is dan een gewone geldkwestie. Er worden schandalig hoge accijnzen geheven op traditionele sigaretten. En de snelle opmars van onze populaire e-sigaretjes kosten de overheid massaal veel geld. In mijn hoofd komt alvast de volgende vraag op: geeft de overheid om onze gezondheid, of ligt h un focus op het geld dat moet blijven binnenstromen?