Artikel geschreven door ikdamp.be


Is Elektrisch Roken Goedkoper

Naast alle vragen of elektrisch roken al dan niet gezonder of ongezonder is, is er ook het aspect van de prijs. Elektrisch roken is niet alleen gezonder dan traditioneel roken maar ook een pak goedkoper!

Mensen staren zich vaak blind op de prijzen van starter kits en vaporizers die, gemiddeld rond de 50 euro, soms tot zelfs 100 euro oplopen. Wanneer we echter enkele simpele rekensommetjes maken dan zal u meteen zien dat de initiële investeringskost in een mum van tijd is terugverdiend.

Laat ons uitgaan van een gemiddelde prijs van 5,5 euro voor een normaal pakje sigaretten met 19 stuks en van een verbruik van 1 pakje per dag.

Na 1 maand:      5,5 x 30 = 165 EUR
Na 1 jaar:            5,5 x 365 = 2007,5 EUR

In 1 jaar tijd kosten traditionele sigaretten u dus maar liefst 2007,5 euro.
Hoe zit het echter met elektronisch roken? Laat ons hierbij uitgaan van de initiele investering van 50 euro voor een starterkit. Wanneer men werkt met e-liquids, in flesjes van 10ml, mag men er van uitgaan dat deze 10ml overeenkomt met gemiddeld 4 pakjes sigaretten. Gemiddeld kost 1 flesje van 10ml rond de 4,5 euro. Er zijn echter ook kwalitatieve merken van een pak minder. Het goedkoopste merk op de Belgische markt bijvoorbeeld; Dewy's E-liquids, kost bij mijn winkel maar 2,75 Euro. Ook in deze rekensom gaan we uit van een gebruiker die gemiddeld 1 pakje per dag rookte. Aangezien 1 flesje overeenkomt met 4 pakjes, hoeven we maar 30 gedeeld door 4 te doen, om te kijken hoeveel flesjes we nodig hebben: 7,5 flesjes volstaan dus als equivalent voor 1 maand te roken aan 1 pakje per dag.

Na 1 maand: 7,5 flesjes x 4,5 EUR = 33,75 EUR
Na 1 jaar: (365/4) x 4,5 EUR = 410,63 EUR

Wanneer we enkel en alleen al kijken naar het prijsverschil in de running kost zien we al gigantische verschillen. Meer zelfs: gebruikers die 1 pakje per dag roken, kunnen hun elektronische sigaret al terug verdienen en ‘winst’ maken vanaf de eerste maand! Op maandelijkse basis bespaart u de eerste maand, inclusief het aankopen van de starterkit, 165 – (33,75+50) = 81,25 euro!
De maanden daarna dient u enkel de liquids aan te kopen en bespaart u elke maand maar liefst 131,25 euro. Als dat niet de moeite is?

Naast al de voordelen voor de gezondheid, is het financiële aspect ook een extra motivatie om over te stappen op elektronisch dampen. Gun uzelf een extra reisje of een nieuwe computer in plaats van deze letterlijk: in rook te laten opgaan!