Artikel geschreven door ikdamp.be


Dampen: de impact op mijn gezondheid

Ja, dampen is ongetwijfeld gezonder dan roken. De tabakslobby steekt miljoenen in het zaaien van verwarring rond de veiligheid van het dampen - maar je mag één ding écht nooit uit het oog verliezen: dampen is sowieso gezonder dan sigaretten roken, wat de tabakslobby je ook mag vertellen - of assenbak sigaret wat je ook in de mainstream media mag lezen, horen of zien. Niet alleen wijst onafhankelijk onderzoek steeds opnieuw uit dat het zo is, ik kan ook uit eigen ervaring spreken - en dat wil toch ook iets zeggen.

Ademhaling / uithoudingsvermogen

Twee jaar geleden kon ik zeker geen uur wandelen. Na een half uur stevig doorstappen met de vrouw des huizes in de Ardennen was ik écht moe en moesten we (met een sigaretje) echt wel even op een bankje gaan zitten. Vandaag de dag wandel ik een hele namiddag zonder mij op éénder welk moment echt moe te voelen. Ook 's morgens heb ik nooit meer het gevoel slecht te kunnen ademen - iets wat ik als verstokt sigarettenroker ondertussen al wel gewoon was geworden.

Ophoesten slijmen

Ik had heel wat last van het ophoesten van slijmen, vaak met een erg onsmakelijke kleur. Vandaag is dat een heel stuk minder; en de kleur van mijn fluim is compleet veranderd. Dat is niet alleen minder "vuil", het geeft ook een duidelijk bewijs van de impact op je keel in mijn ogen.

Wat de impact op mijn longen is kan ik moeilijk inschatten. Eigenlijk zou ik wel eens een MRI-scan willen laten nemen om te weten te komen of ze ondertussen nog écht als rokerslongen kunnen geïdentificeerd worden.